HTML

Egy jobb demokrata

Friss topikok

  • api99: Ki találja itt ki, hogy milyen idézetek ezek: "Egy XXI. századi modern állam nem képzelhe... (2018.03.01. 18:45) Elv elszáll a szó megmarad
  • tesz-vesz: ne legyél már egysejtű, válaszoltam kkbk.blog.hu/2015/04/28/terdre_imahoz_a_kereszteny_orban#c268... (2015.04.29. 18:42) FYI (a választások és ami utána jött...) I. rész
  • maxval birca hozzászóló: "Köpködők!" Ez egy legendás magyar félrefordítás. Valójában: "Szakadárok!". Csak a fordító elnézt... (2014.10.30. 11:10) Quo vadis, balliberali?
  • DezInf: @pushup: Még nem jött meg a jóváhagyás a pártközpontból. Türelem .... és sokk fekvetámassz:))) (2014.02.28. 19:54) Bemutatkozás
  • jobbdemokrata: @Lasombra: Miért lenne harag? Nem én írtam, hogy hülye a választópolgár... :) (2014.02.27. 16:55) Miért legyél jobboldali, konzervatív?

Miért legyél jobboldali, konzervatív?

2014.02.27. 09:58 jobbdemokrata

 

A címben feltett kérdésre válasz az alábbi poszt, mely tegnap este jelent meg a Democrat blogon. Vérlázító az az intellektuális gőg, és megvetés, ami árad belőle.

Természetesen ott (a sajtószabadságot, és a véleménynyilvánítás fontosságát hirdető ballibdemó ideológiának megfelelően) nem lehet kommentet fűzni hozzá. Itt lehet...

http://democrat.blog.hu/2014/02/26/valasz_a_legujabb_kozvelemeny-kutatasi_eredmenyekre

 

2014 februárjára Magyarországon végképp előretört a populizmus és a radikalizmus (Fidesz, Jobbik). Európa és a magyar értelmiségiek többsége döbbenve szemléli az eseményeket. A legfrissebb felmérések szerint (Tárki): a Fidesz már 38% -on áll, az Összefogás: 21%, Jobbik: 15%, LMP: 4% -ot ér el! Bár szinte biztosra vehető, hogy soha ennyire nem voltak még félrevezetőek a közvélemény-kutatási adatok, - hiszen egzisztenciális és félelmi okokból ma már rengetegen hazudják azt a kérdezést végzőknek, hogy Fideszesek, miközben az ellenzéket tervezik támogatni - mégis elmondható: ha csak nagyjából is igazak a tendenciák, iszonyú irányt vett hazánk politikai közvélekedése.

A Democrat blog szerkesztőségének nyilatkozata a legfrissebb, februári közvélemény-kutatási adatokra reagálva:

"Ahogyan csökken Magyarországon a nemzeti IQ szint, illetve a műveltség és a kognitív képességek színvonala, úgy erősödik a szélsőjobb és a populista Fidesz támogatottsága! Az ország közös tragédiája, hogy szinte törvényszerűen fordulnak az emberek az egyszerűbb üzeneteket megfogalmazó, nyilvánvalóan irreális, hazug, ugyanakkor valótlanságában is pozitív jövőt előrevetítő pártok felé, melyek a legelemibb érzelmekre épített populista retorikával, alig néhány, könnyen befogadható dogma és nacionalista lózung mentén ígérik mindazt, amit az emberek hallani szeretnének, de sohasem kapnak meg. Az oktatási problémák miatt már az iskolákban elkezdődő kollektív elbutulás és az országosan is érzékelhető módon növekvő általános szellemi igénytelenség a folyamatos elszegényedéssel párosulva ideális táptalajt alkotnak a korlátoltságra építkező Fidesz és Jobbik terjeszkedéséhez. Ha nem történik változás a magyar társadalomban, akkor a folyamat önmagát gerjesztve egy ponton túl egyáltalán nem-, vagy csak rendkívül nehezen lesz visszafordítható. Magyarország menthetetlenül visszazuhanhat egy gondolatok szintjén uniformizált, megújulásra képtelen, szellemi apátiát megtestesítő sajátos állapotba, mely leginkább a sötét középkor viszonyaival vonható párhuzamba."

/Democrat blog/

39 komment

Címkék: vélemény választás fidesz demokrata demokrácia liberális sajtószabadság democrat választás 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbdemokrata.blog.hu/api/trackback/id/tr435834921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flamer 2014.02.27. 10:34:00

Mi köze a Fidesznek a jobboldali konzervatívokhoz? Egyáltalán, hol említi egyáltalán a Democrat a jobboldali konzervatívizmust?

Totof 2014.02.27. 10:47:49

Köszi, hogy reklámoztad, eddig nem olvastam a democrat bejegyzését, de csak egyet tudok vele érteni.
A címben említett szavak közül kettő biztosan nem szerepel a fenti bejegyzésben: jobboldali; konzervatív. Honnan vetted a címben leírt hülyeséget?

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.02.27. 11:08:00

Mindkét gondolat igaz. AZ emberek hülyítve vannak egyszerű panelekkel, illetve sokan félnek felvállalni nyíltan a véleményüket.

Amúgy ezt egy jobboldali konzervatívnak is látnia kellene. Egy fideszesnek természetesen nem, hiszen nem jobboldali konzervatív.

Tudod, Churchil, Thatcer. Tudod, angol jobboldal. Hol vagytok ti ehhez képest...

Sehol, hiszen szóba sem állnak veletek.

Namir 2014.02.27. 11:15:41

A Democrat nyilatkozatán csak nevetni lehet.
Különösen a mostani Tárki felmérés tükrében:

Tárki: a baloldali szavazók sírják vissza leginkább a kádárizmust

hvg.hu/itthon/20140224_Tarki_A_baloldali_szavazok_sirjak_vissza

...A rendszerváltásról pozitív véleményt alkotók aránya, akik szerint teljes mértékben vagy inkább megérte a rendszerváltás, az LMP egyébként kisszámú szavazói körében a legmagasabb (80 százalék), nagyon magas még Fidesz-KDNP szavazói között (71 százalék), és a Jobbik táborában is ők vannak többségben (54 százalék).

A rendszerváltásról negatívan vélekedő válaszadók, akik szerint inkább vagy egyáltalán nem érte meg a rendszerváltás, az MSZP szavazótáborában vannak a legmagasabb arányban (63 százalék), őket az Együtt-PM szavazói követik (58 százalék), és a DK szavazótáborában is többségben vannak (52 százalék) e vélemény támogatói..."

Hoppá! Nem is olyan demokrácia pártiak ezek a baloldaliak...és nem is olyan okosak.

Namir 2014.02.27. 11:17:51

...és ezt az alábbi mondatot sok szeretettel küldöm a ballib bagázsnak:

"A kutatatásból kiderül az is, hogy a magasabb iskolai végzettségűek a legelégedettebbek a rendszerváltással, s minél magasabb az iskolai végzettség, annál nagyobb az elégedettségi szint."
:)

Totof 2014.02.27. 11:28:18

@Namir: a fidesz szavazók között azért ilyen magas a pozitív véleményt adók száma, mert a legnagyobb arányban nem képesek meglátni a párhuzamokat a kádár meg az orbán rendszer között.

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2014.02.27. 11:35:09

@flamer:

A Democrat.blog egyértelműen baloldali, liberális (mindkettő, csak a hazai értelemben, ha érted mire gondolok), ehhez képest írtam a jobboldali, konzervativizmus választását.

Amúgy mindegy, mert a jobboldalt (függetlenül, hogy szélsőjobb, vagy konzervatív) a baloldali és liberális véleményformálók következetesen fasisztázzák, nácizzák, kommunistázzák, birkázzák már. De kit érdekelnek már a címkék? :) Ahogy Woody Allen mondta: "Az anyósom nőiesnek tart. De nem zavar, mert hozzá képest tényleg az vagyok..." Magyarországon a ballib politikusokhoz és szereplőkhöz képest, mindenki jobban az ami... :D

@Totof:

Gratulálok, hogy csatlakozol azokhoz, akik az olimposzi magasságokból tekintenek le a 10 millió buta fasiszta országára... (nem tudom érzed-e, de szólok: ironizálok...)

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:

A nevedet mindig is bírtam, és röhögtem, ahol csak láttam, de a kommentjeid még mindig nem túl értékelhetőek :) A ballibek meg tudják határozni magukat mindennek a politikai palettán, de az érdekes, hogy a jobboldaliakat is ők helyezik el, a napi hangulatuknak megfelelően (ld. első válaszom). Miért csodálkozzak azon, hogy szerintem a Fidesz nem jobboldali, konzervatív? Ma minek gondolod: fasisztának, kommunistának, nácinak, horthystának, kádáristának, szocialistának, pistának, listának? :)

oszt jónapot 2014.02.27. 11:40:58

@jobbdemokrata: Tudnál a fidesz intézkedései közül az egykulcsos adót leszámítva, jobboldali, konzervatív dolgokat említeni?

Namir 2014.02.27. 11:42:05

@Totof: "a fidesz szavazók között azért ilyen magas a pozitív véleményt adók száma, mert a legnagyobb arányban nem képesek meglátni a párhuzamokat a kádár meg az orbán rendszer között."

TÁRKI/HVG:
"A kutatásból kiderül az is, hogy a magasabb iskolai végzettségűek a legelégedettebbek a rendszerváltással, s minél magasabb az iskolai végzettség, annál nagyobb az elégedettségi szint."

Toto vs. Tárki
Bocs, de inkább a Tárkinak hiszek.

Namir 2014.02.27. 11:46:02

@Totof:
De ne add fel...olyan szórakoztató olvasni a (mélyből jövő) mocskolódásaitokat.

Totof 2014.02.27. 12:14:26

@jobbdemokrata: Ezt a faszságot hívják populista gőgnek. A legkevésbé sem konzervatív, nem jobboldali és nem is demokrata.
Nem állítottam, hogy mindenki ilyen, azt se, hogy fasiszta. De ha te így határozod meg magad, hát legyen.

Totof 2014.02.27. 12:18:06

@Namir: Hinni a templomban kellene, nem felmérésekben. Ha megindulnának a gondolataid, rájönnél, hogy a Tárki felmérése meg az én állításom között nincs ellentmondás.

Namir 2014.02.27. 12:20:45

@Totof:

"A kutatásból kiderül az is, hogy a magasabb iskolai végzettségűek a legelégedettebbek a rendszerváltással, s minél magasabb az iskolai végzettség, annál nagyobb az elégedettségi szint."

"A rendszerváltásról negatívan vélekedő válaszadók, akik szerint inkább vagy egyáltalán nem érte meg a rendszerváltás, az MSZP szavazótáborában vannak a legmagasabb arányban (63 százalék), őket az Együtt-PM szavazói követik (58 százalék), és a DK szavazótáborában is többségben vannak (52 százalék) e vélemény támogatói..."

Ezt se lenyelni, se kiköpni nem tudjátok. De magyarázni se...:)

Totof 2014.02.27. 12:22:27

@Namir: Már megmagyaráztam. Az, hogy nem fogadod el, a te dolgod, ha nem érted, az is.

flamer 2014.02.27. 12:22:33

@jobbdemokrata: Tehát aki nem magyar értelmeben vett bal-liberális, az mind jobb-konzerv?

Azt hiszem, egy kicsit túltoltad a duális világszemléletet. Vagy azt, hogy a magyar ballibhez képest határozod meg magad.

Namir 2014.02.27. 12:24:09

@Totof:
Hidd el, én értem. És te?

"A kutatásból kiderül az is, hogy a magasabb iskolai végzettségűek a legelégedettebbek a rendszerváltással, s minél magasabb az iskolai végzettség, annál nagyobb az elégedettségi szint."

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2014.02.27. 12:24:27

@oszt jónapot:

:)))

A konzervativizmus tradicionalista: a család és az egyház (tehát a társadalom hagyományos szocializációs csoportjai) kiemelt jelentőségű számára. Hmm...Ha elhagyjuk a szokásos ballib gúnyolódást, vajon nem ezek állnak a Fidesz politikájának középpontjában?

A konzervativizmus támogatja az erősebb állam gondolatát, elfogadja, de nem isteníti a szabadpiacot, és harmonizációra törekszik az állam és a piac működésének szabályozásában.
Valószínűleg ezt sem érzékeled a Fidesz részéről, ezek szerint.

A ballibdemók számára ördögi dologként megjelenő, rend és hagyománytisztelet is mind a Fidesz, mind a konzervativizmusra jellemző. Mia fenét soroljon az ember? Törvénycikkelyeket? :)

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2014.02.27. 12:27:29

@flamer:

Jajj, kérlek, ne gyere nekem, hogy "azért mert nem szeretem Orbánt, már egyből ballib vagyok?" dologgal...Nem vagy. Vannak kivételek. Lehet szemlélni több oldalról. De ez itt nem egy politológiai kézikönyv, sem társadalomtudományi értekezés...Ez egy poszt, és most a jelen pillanatban, Magyarországon legmarkánsabban jelenlévő, szemben álló két ideológiáról van szó...Ennyi...

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2014.02.27. 12:49:56

Nekem az a kedvencem erről a bal-jobb dologról, hogy van valamionline-kkrdinátarendszer, ahol a válaszok alapján a magukat jobboldalinak vallók 80%-a baloldali, a válaszai alapján. És a baloldalinak vallók között is kb. ilyen az arány. Sőt, tulajdonképpen minden bontásban :)
Ez egy ilyen baloldai ország, az itt használt kifejezések meg csak ilyan aggatott izék.

flamer 2014.02.27. 13:20:40

@jobbdemokrata: Na haragudj, de te jöttél azzal, hogy aki nem ballib, az jobkonzervatív. Igen, ez szerintem is hülyeség, de ezt mondtad. Sőt, ha nem ezt mondanád, akkor az egész bejegyzésnek nem lenne sok értelme, mert az azt sugallja, hogy a Fidesz szavazótábora csak és kizárólag jobbkonzervekből áll, máskülönben nem állna fenn a kapcsolat a Fidesz szavazótábora és a jobbkonzervek között.

Egyébként nézzük már meg, hogy miket írtál:
"A konzervativizmus tradicionalista: a család és az egyház (tehát a társadalom hagyományos szocializációs csoportjai) kiemelt jelentőségű számára."

Ehhez képest az egyházakat jól fejbevágták. Mármint azokat, akik nem voltak elég csókosak.

"A konzervativizmus [...] harmonizációra törekszik az állam és a piac működésének szabályozásában."

A mostani kormánnyal kapcsolatban folyamatos kritika volt az, hogy ennek semmi nyoma nem volt.

"rend és hagyománytisztelet"

Ehhez képest minden útjukba kerülő dolgot felrúgtak (-hagyomány) és a szabályokat teljesen véletlenszerűen és meglepetésszerűen változtattak (-rend). És itt szintén nem egyszeri dolgokról van szó, hanem folyamatosan ezt csinálták.

Balt 2014.02.27. 13:35:46

Nyihihi, "democrat blog szerkesztősége"... Rotfl, ez valami titkos szabad(napos)kőműves gittegylet lehet a posztjaikat olvasva, mert eléggé a haranggörbe origóhoz közelebbi lekonyuló végén vannak az IQ/népesség diagramon. :)

Az pedig a non plus ultra, hogy egy demokratának csúfolt blogon ab ovo le van tiltva a kommentelési lehetőség.

Tartalmilag meg:
velemenyvezer.444.hu/2014/02/20/hulyek-e-a-magyar-valasztok

- bár a Vv még Panyinál is nagyobb marhaságokat ír mostanában, ebben a fenti posztban voltaképpen igaza van.

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2014.02.27. 13:38:39

@flamer:

"Ehhez képest az egyházakat jól fejbevágták. Mármint azokat, akik nem voltak elég csókosak."

Ne haragudj, az, hogy a Jedi-lovagokat és hasonlókat "fejbevágják" még nem jelenti azt, hogy a "hagyományos" vallásokat ne tisztelnék. Vannak kivételek (ld. metodisták problémái az új egyházjogi tv. alapján), de alapvetően nem a vallások üldözése a cél, hanem a tiszteletben tartása, és az egyházi státuszt csak kihasználó, de valódi tartalmat fel nem mutató csoportosulások ellehetetlenítése.

"A mostani kormánnyal kapcsolatban folyamatos kritika volt az, hogy ennek semmi nyoma nem volt."

Magyarországon extrém alacsony volt az állami tulajdon részaránya (a privatizációs történelembe, a mértékén túl most ebbe ne is menjünk bele). 2010 előtt az állam az egész társadalmat (fogalmazzunk durván) odadobta a piacnak. Nyilván lehet vitatkozni mekkora mértékű részarány lenne indokolt, mennyire szóljon bele a gazdasági folyamatokba a hatalom, de az biztos, hogy a jelenlegi helyzet jobb, mint az ezelőtti, amikor a "Merjünk kicsik lenni!"-szlogen nemcsak a nemzetközi porondon, de országon belül is alapelv volt a kormány számára (húú, ha még belemennénk a jelenlegi uniós kérdésekbe, és a mostani szembenállásra, mennyire jót vitázhatnánk... :))

"Ehhez képest minden útjukba kerülő dolgot felrúgtak (-hagyomány) és a szabályokat teljesen véletlenszerűen és meglepetésszerűen változtattak (-rend). És itt szintén nem egyszeri dolgokról van szó, hanem folyamatosan ezt csinálták."

Ez egy kicsit demagóg lett részedről. Hagyományokat nem rúgtak fel (kérdés, te most mire gondoltál hagyományok alatt). Rend nagyobb van, de te gondolom a jogbiztonságra gondolsz, és főképp gazdasági értelemben, és abból is inkább a külföldi befektetők szemével...Hmmm...Volt egy kis bizonytalanság, de már a konszolidációnál tartunk! :)

Balt 2014.02.27. 13:39:40

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: "Thatcer. (sic!) Tudod, angol jobboldal. Hol vagytok ti ehhez képest..."

Thatcher megítélése ma is ambivalens (brit részről főleg), viszont Cameron fogja kiírni az uniós népszavazást, bár ez más viszonylat, mint "Ti"-"Mi"...

Namir 2014.02.27. 13:40:01

@flamer: "Ehhez képest az egyházakat jól fejbevágták."

Ja, pl. a GO Egyházat, amit GO játékosok alapítottak az adókedvezményre, és az 1%-os adótámogatásokra.

Lehet, hogy ez is egyház liberális értelemben, de ne bohóckodjunk.

Balt 2014.02.27. 13:46:27

@Yooha: Kénytelen vagyok még egy lényeglátó cikket idézni a (z egyébként méltatlanul ócska) Vv-ről:
velemenyvezer.444.hu/2013/10/24/kik-is-azok-a-kommunistak

Namir 2014.02.27. 13:46:33

@flamer: Nem üldözik őket, csak nem adnak minden egyháznak kedvezményeket.
Másutt sokkal kevesebb államilag elismert (=kedvezményezett) egyház van, mint nálunk, pl. az USA-ban is. És másutt pl. Angliában ÁLLAMEGYHÁZ van.

Tiltakoztál ezek miatt a nagykövetségeik előtt?
Ugye, hogy nem. Miért? Mert piszkosul nem érdekel téged, csak kritizálni akarsz. Nem őket, hanem a saját hazádat, kormányodat. Ez a ballib bagázs.

Balt 2014.02.27. 13:51:08

@Namir: A hvg cikkre. (Még nem olvastam, csak a Tárki máshol lecsapódó kutatását. Jut eszembe: az új módszertan önmagában cáfolja a democsokraták "soha ennyire nem voltak még félrevezetőek a közvélemény-kutatási adatok" véleményét, ugyanis tudtommal most valóban szavazást "szimuláló" módon, abszolút anonim volt a kvk.)

Balt 2014.02.27. 13:55:25

Ezt csak most látom:
"Democrat blog
A történelem legnagyobb demokratái, pl. Periklész, Benjamin Franklin, Széchenyi, Roosevelt, Kennedy, Martin Luther King vagy Gandhi szintén kommentelés nélkül alkották meg életműveiket! És ezt ma is egyenesebbnek tartjuk, mint azon blogokat, ahol szénné moderálják a hozzászólásokat!"

Erre mit lehet mondani? A világ legszerényebb tudósai meg az íróasztalfióknak dolgoztak (Jedlik, Tesla), tehát - nekik címezve - szerénység, etáskák! Jó lesz ez az agymenés a fiókban is, bár meglehet, igény van az olyan avittas humorra is, mint a Saskabaré... :))

Balt 2014.02.27. 13:56:24

@Balt: nekik: "democrat blog szerkesztősége" :))) - tényleg nehezen bírom ki hangos röhögés nélkül.

Namir 2014.02.27. 13:58:58

Ballib hozzáállás =

Miközben a 2006-os hazai tiltakozásokat ma is elítéli = nem volt szemkilövés stb.), az ukrán forradalmat támogatja = posztolja ezerrel.

Pedig az ukrán résztvevők egy jó része nacionalista, kisebbségellenes és van köztük újnáci is.

Az első intézkedésük a kisebbségeket védő nyelvtörvény eltörlése volt.

Tiltakozott a hazai ballib?
Nem.
Nos, hogy is van ez?

Namir 2014.02.27. 14:03:30

@Balt: "Saskabaré"
Na, ez igazán ült. Igazi primitív szoci-proli műsor.

Hol megy? Az ATV-n.
Kik nézik? A "demokraták". :)

Mintha ez is összecsengene a Tárki felméréssel.

Egyallampolgar 2014.02.27. 14:11:22

Kedves Jobbdemokrata!

Ha ez tényleg egy konzervatív blog akar lenni akkor az ilyen giccses, ködös pátoszokat mellőzni kéne:

"Ha nem történik változás a magyar társadalomban, akkor a folyamat önmagát gerjesztve egy ponton túl egyáltalán nem-, vagy csak rendkívül nehezen lesz visszafordítható. Magyarország menthetetlenül visszazuhanhat egy gondolatok szintjén uniformizált, megújulásra képtelen, szellemi apátiát megtestesítő sajátos állapotba, mely leginkább a sötét középkor viszonyaival vonható párhuzamba."

A baloldali összefogásban talán együtt buknak el liberálisnak mondott félkegyelműek exMSZMP-s szövetségeseikkel.
Közben a nácik és az elvtelen Szentorbánpárt napról napra bizonyítja alkalmatlanságát. Önöknek igazán van remény. A "konzervatív" jelzőt hamarabb fogja a társadalom rehabilitálni mint a (szintén 20 éve pártját vesztett) "liberális"-t.

Balt 2014.02.27. 14:15:29

@Egyallampolgar: Nem tudom, feltűnt-e, hogy az idézett rész a posztban is szó szerinti idézet, azaz voltaképpen a "democrat blog szerkesztőségi" (lol) posztjának utánközlése.

Namir 2014.02.27. 14:17:19

@Egyallampolgar:
Ez idézet mondatok a balliberális Democrat blogon jelentek meg tegnap egy nagyképű, másokat lenéző, becsmérlő poszt részeként.

democrat.blog.hu/2014/02/26/valasz_a_legujabb_kozvelemeny-kutatasi_eredmenyekre

Lasombra 2014.02.27. 16:18:46

"Miért legyél jobboldali, konzervatív?"

ti most itt a kampány finisében tényleg ellenzéket toboroztok a fidesznek? :)

és ha jól értem, azért legyek jobbkonzerv, mert valami hülye blog nagyképű posztokat ír?

a fidesz szépen építgeti az újfeudális rendszerét éhező, tanulatlan zsellérekkel és a gumicsizmás parvenü uraikkal, minden mozdíthatót visznek a Lajosnak (ill ígérnek oda a ruszkiknak), de én mégis szavazzak rájuk, mert a Democrat blogból árad az intellektuális gőg.

hát, nem is tudom... ugye nincs harag, ha nem fogok?

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2014.02.27. 16:55:23

@Lasombra:

Miért lenne harag? Nem én írtam, hogy hülye a választópolgár... :)
süti beállítások módosítása